ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένες φλέβες μικρής διαμέτρου, μοβ ή κόκκινες ή μπλε, στην επιφάνεια του δέρματος, που ονομάζονται επίσης αραχνοειδείς ή νηματοειδείς όταν είναι πολύ μικρές, με διάμετρο < 1 mm.

Βρίσκονται κυρίως στα κάτω άκρα, ενώ είναι σχετικά σπάνια η εμφάνισή τους στο θώρακα και στο πρόσωπο. Στα κάτω άκρα εντοπίζονται με την ίδια συχνότητα στους μηρούς και στις γάμπες. Η παρουσία τους γύρω από τον αστράγαλο, που ονομάζεται παραπελματιαία φλεβεκτασία, είναι συχνά από τις πρώτες εκδηλώσεις φλεβικής ανεπάρκειας πιο ψηλά στα πόδια ή ύπαρξης κιρσών.

Συμπτώματα ευρυαγγειών

Οι ευρυαγγείες συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Η ύπαρξή τους όμως προκαλεί αισθητική βλάβη, η διόρθωση της οποίας αποτελεί το κύριο αντικείμενο της θεραπείας. Η αισθητική βλάβη που προκαλούν οι ευρυαγγείες, ενώ δεν επηρεάζει τη γενικότερη υγεία, όταν μάλιστα δεν προκαλούν συμπτώματα, εν τούτοις πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν, διότι μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία της ασθενούς και ως εκ τούτου, θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή για το βέλτιστο αποτέλεσμα, διότι η ομορφιά παρέχει γαλήνη στην ψυχή και αυτοπεποίθηση.

Οι ευρυαγγείες, όχι συχνά, μπορεί να προκαλούν συμπτώματα, όπως καύσος, κνησμός, νηγμώδη άλγη (τσιμπήματα). Πιο σπάνια και κυρίως σε μεγάλη ηλικία, μπορεί να ραγούν -περισσότερο αυτές που βρίσκονται στο κάτω τριτημόριο των κνημών-, και να προκαλέσουν μικρή, όχι επικίνδυνη αιμορραγία.